VÝROČNÍ ZPRÁVA 2020

20.09.2020

Výroční zpráva pro investory za rok 2020

Předem bych chtěl poděkovat všem investorům za důvěru, kterou vložili do Medové farmy Svitavy v době, kdy svět nevěděl, co se bude dít za měsíc. O to více si toho vážíme. Rok 2020 je už od začátku zvláštním rokem, kdy včelaři přes zimu přišli o velkou část včelstev (většinou na virová onemocnění). Naše strategie na tento rok byla pro nás jasná, a to v co největší míře rozmnožit včelstva. Vytipovali jsme si proto již v dubnu cca 50 slabších včelstev, které jsme využívali na množení včel. Květen byl pro včely přívětivý. Včely nosily květový med a krásně rostly. Poslední týden v květnu nastala první komplikace. Včelstva měla nastavenou úplně stejnou strategií na rok 2020, jako jsme měli my a začala se přirozeně rojit. Díky tomu jsme za dva týdny pochytali ze všech stanovišť přibližně 60 rojů. Vyrojené včelstvo odletem včel přichází i o část medu. Začátkem června jsme tedy provedli první odběry medu a ze včelstev jsme vytočili 1.706,42kg medu. Červen byl měsícem velice deštivým a chladným. Včelstva neměla v přírodě snůšku, a tak v červnu nebyli téměř žádné přínosy. Na druhé stáčení, které bych spíše nazval dotáčením květového medu, jsme vytočili 1004,92kg medu. Díky chladnému počasí se opozdily v rozkvětu Lípy. Loni lípy vykvetly už začátkem června. Červenec se tedy změnil v ,,měsíc Doufání ́ ́, že lípy dobře zamedují. Bohužel deštivé počasí přetrvalo i do července, i když lípy nektar pustily déšť ho spláchl. Díky tomu jsme na poslední stáčení vytočili pouze 220kg medu.

Celkový letošní výnos v medu se zastavil na 2.931,38kg medu.

Počet včelstev, které byly určeny na produkci medu byl 147 kusů.

Průměrný výnos činí 19,94kg na včelstvo. Zaokrouhlíme na 20kg.

Tato špatná sezóna napříč celou republikou zapříčiní nedostatek českého medu na trhu, proto jsme letos nastavili nový maloobchodní ceník. Květový med zdražíme na 159kč a lesní med na 179kč. Cenu už nebudeme snižovat, i kdyby byl příští rok lepší. Díky tomu aktivní investoři do budoucna mohou dosáhnout na vyšší výnosy. Na rok 2021 očekáváme výrazně vyšší výnosy. Po špatném roce většinou přichází rok dobrý proto je náš cíl jít do sezóny s co největším počtem včelstev. Po konzultaci s účetní je nutné provést platbu za správu včelstev a poté následně dojde k vyplacení výnosů. Bohužel zápočtem to nelze udělat tak, jak jsme se z počátku mylně domnívali. Aktivní investory tedy prosím o poslání emailu na spacek147@gmail.com s informací jak chtějí med doručit a v jakém balení.

Možnosti

1) med ve kbelíku- do kbelíku se vejde 40kg medu. Cena kbelíku 200kč (možné kbelíky měnit v dalších sezónách)

2) med ve sklenici- cena 10kč/sklenice

3) med ve sklenici s etiketou- cena 14kč/sklenice

Poté obdrží na email platební údaje. Po uhrazení bude zásilka expedována.

Pasivní investoři uhradí poplatek ve výši 2.000,- Kč na účet 2701786682/2010 a do zprávy pro příjemce napíší své jméno. Medová farma jim následně uhradí platbu 2.500,-Kč, tak aby dostála slibu výnosu 5%.

V průběhu září se vrhneme na expedici investorských medů.

Investor má možnost volby etiket.

1. Změna z výrobce: Jan Špaček bude např. Investor: Jaroslav Šeda

2. Změna loga. Pokud máte vlastní logo a chcete jej umístit na etiketu, zašlete jej spolu s informacemi na email spacek147@gmail.com